Byggnadsvård är vår nisch!
Att renovera byggnader på ett smakfullt och tekniskt bra sätt är vår nisch. Att använda bra material för att säkerställa ett kvalitativt och varaktigt resultat är viktigt för oss.
Med en bred kunskap och mycket goda kontakter inom branschen kan vi erbjuda kompetent byggledning, konsultation och samordning av underentreprenörer genom hela arbetsprocessen.
Vi åtar oss exempelvis lagning av skadat timmer, murningsarbeten, spåntak, fönsterrenovering, takomläggningar, panelrenovering samt diverse invändiga renoveringar.
När man arbetar med gamla hus blir aldrig ett byggprojekt det andra likt, däri ligger det som gör detta yrke så omväxlande och utvecklande att arbeta med. Då det ofta krävs många beslut på vägen arbetar vi gärna tätt med vår beställare och diskuterar gärna de problem som uppstår under byggprocessen.
Det händer även att vi åtar oss utbyggnader och rena nybyggnader, ofta anlitas vi då för att det redan finns en byggnad eller en bebyggelse som det nya tillskottet skall passa in i. För att lyckas med detta krävs ett kunnande inom den gamla byggnadskulturens arkitektur och tekniska lösningar.
Byggnadsvård är för oss ett brett begrepp som inte nödvändigtvis måste innefatta enbart gamla byggnader, det kan även innefatta nya tillskott i den svenska byggnadskulturen. Grundtanken skall vara en långsiktigt hållbar lösning både för natur, bostadsklimat samt även för den som skall utföra arbetet.
Som en följd av detta använder vi gärna ekologiska byggmaterial, virke av hög kvalité samt färger som är hållbara ur miljösynpunkt.
Nedan finner du flera olika arkiv från projekt vi arbetat med.
Renovering av sjöbodar på Husarö
Vid ångbåtsbryggan på Husarö i Stockholms skärgård ligger dessa tre sjöbodar från mitten av 1800-talet, underhållet var mycket eftersatt och därav blev även reparationerna mycket omfattande. Byggnaderna ägs av Ester och Gunnar Björklunds stiftelse som även står som ägare till det lotsmuseum som finns på ön.
Arbetet kontrollerades av Länsstyrelsen i Stockholm och som antikvarisk kontrollant anlitades SStockholms läns museum.
Delar av timmret fälldes på ön genom donationer och delar togs från trakten kring Gävle. Timret handbilades från rund stock till färdigt format med yxa och traditionella metoder.
Då den ena boden var i så pass dåligt skick att vi tvingades att märka upp delana och demontera den i sin helhet.
Projektet tilldelades sommaren 2012 Stockholms läns hembygdsföreningars byggnadspris för årets renovering 2011.
Renovering i centrala Trosa.
Mitt i centrala delarna av Trosa ligger detta hus. Tveklöst är det en viktig del av Trosas gatumiljö. På grund av en mycket kraftig fuktpåverkan från marken har stommen börjat ruttna. Fuktvandringen var så pass kraftig att det i det närmaste var helt genomblött till en nivå av 1 meter över marken. Marken runt byggnaden dränerades. I samband med dräneringen genomfördes en arkeologisk utgrävning både invändigt och utvändigt. Här fanns spår av flera bjälklag, det äldsta kopplades ända till 1600-talet.
Hela undervåningen totalrenoverades, fasaderna fick ny panel som målades med linojefärg och taket lades om.
Total renovering av klockstapeln vid Frösängs kapell i Oxelösund
Vid en besiktning visade det sig att klockstapelns syllar var så pass dåliga att den riskerade att rasa när de tunga klockorna slog. För att på ett bra sätt kunna byta dessa syllar beslutade vi att demontera stapeln i sin helhet. Arbetet utfördes under antikvarisk kontroll av både Länsstyrelse och Sörmlands museum våren 2011 av Åhlund Byggnadsvård AB.
Ta gärna en extra titt på det material vi använde till de nya syllarna, bild nummer nio visar ändträt på en av de stora bitarna. Materialet handplockades i skogen och sågades i en ramsåg i Gävletrakten.
Modern arkitektur
Denna arkitektritade attefallstuga är ett gott exempel på vår bredd. Vi arbetar inte ensidigt i de gamla miljöerna utan förekommer även inom de mest moderna projekten.
I detta projekt skulle nya byggnadmaterial kombineras med gamla återanvända. Lister fick inte förekomma varför passningsarbete av paneler och inredning frestade på hantverkarens tålamod.
Länsstyrelsens naturreservat i Svanviken
På 90-talet byggdes denna handikappanpassade gångbro på 300 meter rakt ut i Svanvikens naturreservat i Nyköping.
Med åren hade den syrahaltigamiljön fått spikar att rosta, brädor att ruttna och med tiden har den 1,4 meter breda spången fått en lutning av upp mot 30 cm i sidled. Vårt uppdrag var att byta allt trallvirke till ek och lärk, byta handledarna, räta upp hela gångbron och bygga nya sittbänkar.
Arbetet var mycket krävande, det fanns ingen el, för att få ut och in material byggdes en vagn att dra det på. Det stora elverket skulle bäras fram varje dag, ibland alla 300 meterna. Att gå fram och tillbaka heka sträckan utan packning tog nästan 10 minuter.
Inget material fick vara tryckimpregnerat vilket går helt i linje med vår ambition. Det är bättre att köpa bra material.
Blandade projekt
Vi åtar oss många olika typer av projekt, här ser du några av dem.
Den största hussvampssaneringen i försäkringsbolagets historia
Som Byggnadsvårdare måste man även kunna hantera dagens material och de lite mer moderna materialen. Förr eller senare kommer även dessa att betraktas som en del av byggnadsvården.
2016 kallades vi ut för att reparera och sanera ett badrum i ett äldre hus i Lästringe efter en hussvampsskada. Snart visade det sig dock att arbetet skulle komma att kräva mer än vad vare sig vi eller försäkringsbolaget kunnat ana. Analysen avsvampen visade att den hade funnits på platsen i 15 år, den fick dock först fart när ägare byggde till huset med en hall och ett matrum. Svampen blev då skyddad och kunde växa helt fritt i stommen. Det visade sig att den även tagit sig in under tillbyggnadens betongplatta och fanns nu i hela grusbädden under huset. Den hade även klättrat uppåt i väggarna, i det närmaste pulveriserat trappan till övervåningen och var på god väg in i övervåningens bjälklag när våra arbeten startade. Då arbetet med rivingen inleddes på senhösten skulle ett väderskydd över hela huset vara ett måste.
Allt skadat material skulle alägsnas plus ytterligare 0,5 meter efter det att svampen inte längre syntes i stomdelarna. Marklagret grävdes bort ett antal decimeter och den nya jordytan brändes med gasol innan den besprutades med fungicider.
En ny betongplatta gjöts och arbetet med återuppbyggnaden inleddes.
Försäkringsbolaget som är ett av de ledande inom branschen meddelade efter det att entreprenaden avslutats att deta var den största hussvampssaneringen i försäkringsbolagets historia. Den totala entreprenadsumman slutade på dubbelt så mycket som deras tidigare största projekt.
Copyright © Åhlund Byggnadsvård AB 2022
Webdesign by Jon Åhlund